Psihologie | Copiii în fața ecranelor: Ajutor, telefonul cere control!

Să fii părinte în era digitală poate fi o adevărată provocare. Tehnologia a schimbat modul în care comunicăm, muncim și ne petrecem timpul liber. Dincolo de beneficii, aceste schimbări ale lumii în care trăim au venit și cu o nouă problemă pentru părinți: gestionarea eficientă a gadgeturilor la care au acces copiii.  La aceasta se mai adaugă și decalajul dintre generații.

În urmă cu 20 de ani, calculatoarele erau la loc de cinste în laboratoarele de informatică din școli și numărul celor care aveau acces la internet era destul de mic. În prezent, consumul de tehnologie a crescut enorm. Așa se face că, liceanul de ieri, părintele de astăzi, poate fi pus în situația de a învăța să creeze o punte între ceea ce el știa și nevoia educațională a copiilor de utilizare a ecranelor electronice, concomitent cu a învăța care sunt efectele negative ale supraexpunerii la tehnologie. Pentru că, da, ecranele izolează copiii de interacțiunea umană, atât de necesară pentru dezvoltarea abilităților de comunicare și pentru dezvoltarea limbajului. 

Să fim sinceri cu noi: generația de astăzi folosește touchscreen-ul înainte de a putea citi, iar urmările acestui comportament pe termen lung ne revin nouă, adulților. Iar o astfel de responsanbilitate poate fi copleșitoare pentru mulți dintre noi. Din fericire, există soluții. Putem găsi răspunsuri cu ajutorul medicilor, psihologilor sau a cărților de specialitate.

 “Copiii în fața ecranelor”, scrisă de Dr. Anne-Lise Ducanda, oferă căi prin care putem identifica mai ușor problemele care ne atrag atenția, dar a căror cauază nu știm să o numim. Medicul explică problema delicată a copiiilor diagnosticați, în mod eronat, cu tulburare de spectru autist, când de fapt ar putea fi vorba despre “autism virtual”. Un diagnostic ce poate fi eliminat odată cu “sursa” lui: ecranele electronice. Intenția doctorului Anne-Lise Ducanda este de atrage atenția părinților asupra acestei confuzii care poate fi ușor făcută, chiar și de către un specialist. “Copiii în fața ecranelor” ne învață să gestionăm cu responsabilitate viitorul micuților noștri într-o lume hiperconenctată.

Cartea o puteți găsi aici, în colecția CORINT JUNIOR