Știri | ARHITECȚII VIITORULUI VERDE: Studenții de la ‘Ion Mincu’ au construit două adăposturi reciclabile în Delta Dunării

Realizate cu materiale locale, complet reciclabile, cele două adăposturi experimentale au fost construite la inițiativa Asociației ”Salvați Flora și Fauna Deltei Dunării”. Conceptul arhitectural al construcțiilor aparține studenților de la Universitatea de Arhitectură „Ion Mincu”, în colaborare cu studenții de la Universitatea Tehnică din Viena – TUW. 

Primul adăpost este amplasat în nordul satului Letea. Are o formă semisferică și este orientat spre canalul Magearu, cu rol de umbrar pentru turiști sau pescari. Este realizat din nuiele din salcie și răchită, înfipte în pământ, care vor prinde rădăcini și vor genera o suprafață verde, vie.

Al doilea adăpost, situat în exteriorul pădurii Letea, poate servi deopotrivă, la protejarea faunei de intemperii, dar și ca popas pentru turiști. Aici, viitorii arhitecți au folosit structura unei salcii bătrâne, pe jumătate uscată. Adăpostul a fost completat cu ramuri căzute, apoi placat cu stuf și nuiele din răchită.

Delia Popescu, președinte Asociația ”Salvați Flora și Fauna Deltei Dunării”: Prin acest proiect, dorim să revitalizăm vechiile tradiții rurale unde adăposturile tradiționale, integrate perfect în natură, reprezintă viitorul verde pentru Delta Dunării. Totodată, vrem să ne îndeplinim menirea în calitate de ONG: să protejăm fauna și flora Deltei Dunării și să păstrăm un echilibru sănătos pentru ecosistemele de aici.

Marius Voica, conf.dr. arhitect al Universității de Arhitectură și Urbanism ”Ion Mincu”: Scopul acestui proiect este dublu: învățarea de către studenți a tehnicilor tradiționale de construire, dar și transmiterea mesajului reinventării acestor adăposturi, utilizate pe scara largă în trecut și realizate în prezent din materiale sintetice care poluează mediul înconjurător.

Asociația “Salvați Flora și Fauna Deltei Dunării” este un ONG care implică în mod activ în diverse acțiuni educaționale. Acest ONG are în derulare de doi ani un amplu program de educare și conștientizare referitor la Delta Dunării, program adresat copiilor și adulților. Acțiunile sunt săptămânale, desfășurate atât în București, în cadrul Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti”, cât și în țară, în diverse școli și licee. 

Asociația “Salvați Flora și Fauna Deltei Dunării”, fondată în anul 2007, are ca scop protejarea speciilor de plante și animale din Delta Dunării amenințate cu dispariția, stoparea, prevenirea poluării și a braconajului, promovarea pescuitului sportiv și a turismului ecologic, cât și semnalarea autorităților a tuturor neregulilor constatate.

Dă click aici și află mai multe despre activitățile asociației ➡️https://m.facebook.com/AsociatiaSalvatiFloraSiFaunaDelteiDunarii/ .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *