Interviu | Chriss Casper, despre industria muzicală din România: “Vor să inspire încredere și ei sunt zero”

Ca să ai succes trebuie să poți trece peste un eșec și să repeți aceeași acțiune în alte condiții. Să nu-ți pese de ce spun alții și să faci ce vrei fără a cere aprobări.

Chriss Casper: “Am reușit prin propriile puteri pentru că, oricum, această industrie te încurcă și te trage în spate când vrei să ieși în față.”

Interviul de azi despre asta vorbește: despre puterea de a crede în tine și de a conștientiza faptul că noi ne facem realitatea în care trăim.

Chriss Casper este artist. A ajuns celebru în România la 30 de ani. Dacă-l cauți pe YouTube găsești piese misto, aparițiii la X-Factor, Neața cu Răzvan și Dani, interviuri la posturi de radio și tot așa.

Chriss Casper @ VIDEO HERE –>Neața cu Răzvan și Dani

Dar nu mereu a fost atât de… căutat. Când era mic era considerat cam ciudățel… Dar cui îi pasă ce zice lumea despre alții?

Viața lui este marcată de căutarea mindsetului câștigător. Sătul de limitări ale unui sistem obișnuit să ofere… nimic, a început să-și pună întrebări, sa caute locul și oamenii potriviți care să-i ghideze calea.

Și bine a făcut că nu a acceptat matricea unei societăți care vrea să creeze doar mână de lucru ieftină și nu minți care, doamne ferește, să gândească pentru ele. Astăzi are succes. Un succes care te poate inspira și pe tine să ceri mai mult de la propria persoană.

Andreea Trandafirescu, jurnalist: De câți ani ziceai că ne cunoaștem? De prea mulți, îți spun eu. Dar la un moment dat ai dispărut și nu am mai știut nimic despre tine…


Chriss Casper, artist: Din generală ne știm… (zâmbește). Apoi, da, am disparut ani buni. Am colindat lumea asta în lung și-n lat, din China până-n Mexic, peste tot, asta ca să aflu cine, ce sunt, ca să mă regăsesc.

… postcard from Sahara desert.


Andreea Trandafirescu:  Societatea și matricile comportamentale nu sunt potrivite pentru tipologia ta, de unde nevoia ta de a lupta cu status quo-ul personal, de unde nevoia de a depăși limite și a te face auzit?


Chriss Casper: Da, nu-s de aici… De aceea am decis acum ceva vreme să mă regăsesc. M-am dus pe aproape toate continentele, am fost și în America, deoarece mi-am zis: <pe lumea asta trebuie să fie mai mult decât mi se oferă aici, unde sunt eu, așa că voi căuta!>


Andreea Trandafirescu:  ALTER EGO, Chriss Casper The Monster: cum te-ai transformat în cea mai bună versiune a ta și… de unde porecla? 

L-am creat pe Chriss Casper. Pe mine mă cheamă și Cristian, așa că pseudonimul a venit firesc. Acest personaj a decis în locul meu să mă transforme într-un mic monster care să nu țină cont de nimeni și nimic, să facă doar ceea ce simte, ce vezi acum: muzică, studio, X-Factor, tv, prin propriile forțe. 

Chriss Casper @ X Factor România 👉🏻 Video

Prin propriile puteri pentru că, oricum, această industrie te încurcă și te trage în spate când vrei să ieși în față. Sunt tot felul de interese.

Am reușit să mă afirm, dar ceea ce m-a bucurat cu adevărat a fost momentul când am primit filmulețe în care muzica mea se auzea în timpul meciului pe stadionul LA Angels din California, în față la Marvel Comics , în Disney Theater și Disneyland California! 


Am avut noroc datorită curajului de a mă întrece, de a ieși din cercul provincial Pitești, de a nu mă mă lăsa călcat în picioare de alte ‘găuri’ care au fost pe lângă mine și alte personaje cu personalități mult diferite de a mea și așa am ajuns unde sunt.


Andreea Trandafirescu:  Muzica, studio, X-Factor, tv… Povestește mi puțin despre munca ta.


Chriss Casper: Eu fac ‘fusion’, ce fac eu este muzică, nu este un gen muzical, nu mă opresc la un gen muzical pentru că nu îmi place să mă închid într-o anumită zonă.

În ziua de astăzi muzica nu mai are mesaj, are doar SWAG, asta se spune. Eu sunt de acord cu asta, dar orice ai spune într-o melodie repetat sau doar o dată lumea o va luat de bun și va crede că acela e un stil de viață: așa trebuie să vorbesc eu, așa trebuie să trăiesc eu, așa trebuie să mă comport eu cu oamenii din jurul meu, cu femeile sau cu fetele… 


Consider că este o greșeală, lumea își va da seama mai târziu, ăsta e cel mai low point alei și se vor îndreapta rapid către smart music, adică ce fac eu: muzică cu mesaj, muzică adevărată și nu doar cu trăncănele.


Andreea Trandafirescu:  Cum se înțelege domeniul muzical cu pandemia de covid-19? Industria de entertainment a fost zdruncinată cumva din temelii in 2020…


Chriss Casper: Trebuie să te adaptezi. Nimic nu moare, nimic nu se duce, totul se schimbă. Concerte stream, pregătesc acum o platformă care să ajute artiștii autohtoni să ajungă pe plan internațional, adică va fi numai content în engleză.

Andreea Trandafirescu:  Trap, rap, ceva cu versuri obscene, copii dornici de a se îmbracă cu fake-uri și de a ieși in evidentă cu bling-bling-uri suflate cu aur și diamante din geam forjat :))) 


Chriss Casper: (râde) Trendul acesta cu bling-bling, jewlery, diamante și lanțuri: am avut plăcerea să dau de un personaj într-un studio, dar o să fac o paranteză înainte să-ți povestesc… 


Eu moștenesc de la părinți un lanț, o brățară și un ceas de aur, sunt simbolice și se vor a fi păstrate în familie. Le port tot timpul, oriunde ar fi. Ei, îți povesteam că am întâlnit un om, artist, cu un mega lanț, un cuban choker la gât. Un lanț care se voia a fi de aur cu diamante. În aceeași locație se afla un alt artist, un tip mișto, cântăreț de operă. 


Acesta din urmă s-a dus la cel cu lanțul și a arătat cu degetul spre bijuteria omului: “dar ce sunt astea, diamante sau aur sau ce ai aici?”


Tipul care purta lanțul acela masiv a zis: “Nu, nu, ar fi costat prea mult…”,  era cam rușinat că era un fake amărât, zirconiu și lanțul placat. Și imediat s-a întors către mine, ca să deturneze atenția de la el, și m-a întrebat: “ce, al tău e de aur?!” și i-am zis că da.


Sunt un om care este ceea ce este și nu trebuie să port cuban choker de 300 de lei care este imitație de 300 k euro. Asta cu imaginea fake e un lucru trist, echivalează cu a minți: vor să inspire încredere și ei sunt zero. Deh, minciuni, oricum industria asta naște multe minciuni.


Andreea Trandafirescu:  Viața personală…

Chriss Casper: Vreau să-mi păstrez viața personală pentru mine. Tot ce pot să spune ca am o viața superbă și o familie pe care o iubesc. 

Andreea Trandafirescu:  2021, spune-mi ce vrei de la 2021.


Chriss Casper: Oameni serioși care să facă ce promit, colaboratori care să se bazeze pe ce spun și să transforme vorbele în acțiune, iar industria muzicală -aici mă refer la artiști care sunt nucleul, baza acestei industrii- să devină mai serioasă, cu respect și onoare, ceea ce lipsește în prezent în acest domeniu.

Nu vreau să generalizez, dar majoritatea celor care activează in industrie au o lipsă de onoare. Asta face ca muzica lor să nu fie altceva decât o altă minciunică. Așa se întâmplă atunci când cânți ceea ce nu ești.


De la 2021 mai vreau sănătate și putere de muncă. Și să ne vedem mai des, Andreea, nu? Tu ești din zona mea (râde). Personal te urmăresc, ești profesionistă, te salut și îți mulțumesc pentru întrebări!

Photo source: Facebook Chriss Casper/ Antena 1 / toate drepturile de imagine aparțin autorilor