Interviu | Crăciunul din comunism. Moș Gerilă nu prea aducea jucării frumoase. Victor Slav: “Atât am plâns, părea atât de urâtă!”

Principala zonă de ‘entertainment’ din casă era în sufragerie. Acolo trona un televizor deasupra căruia era așezat, la loc de cinste, un mileu și un bibelou. Beteala nu se găsea în magazine, iar brazii erau împodobiţi cu globuleţe şi aranjamente din hârtie creponată.
 

Au trecut trei decenii de la Revoluție și am cam uitat cum arăta Crăciunul pe atunci. La dorința lui Nicolae Ceaușescu, tradiționalul Moș Crăciun a fost înlocuit cu Moș Gerilă. O născocire bizară a dictatorului prin care se urmărea șteargerea din conștiința colectivă a acestei sărbătoari creștine.

Sărbătorile de iarnă în România lui Nicolae Ceauşescu au fost la fel de austere ca şi regimul. Luna decembrie nu avea nimic din strălucirea de astăzi.

La vremea aceea, românul era obligat să muncească în zilele de 25 și 26 decembrie, iar Moş Gerilă își făcea apariția abia în noaptea de Revelion, pentru a le aduce daruri celor mai mici și mai cuminți dintre „tovarăși”.

Moș Crăciun a foat schimbat cu Moș Gerilă,  Sărbătorile de Crăciun s-au transformat în Sărbători de iarnă, iar bradul de Crăciun a devenit Pom de iarnă.

De Crăciunul din comunism își aduce și Victor Slav. La vremea aceea, prezentatorul de astăzi era doar un copil, unul dintre cei mulți care au prins și ‘rația’ la lumină și jucăriile ‘marca’ nea Nelu.

Părinții făceau eforturi să găsească un cadou pentru cei mici. Nu era ca acum, când ai la raft cam orice la preț accesibil. Dacă nu ai trăit sărbătorile pe vremea răposatului, te întrebi ‘cum adică?’. Ei bine, trebuie să știi că în anii ‘50-’60 în România s-au făcut jucării de calitate. Mai apoi, economia lui Ceauşescu a dus la o veritabilă criză. 

Victor Slav în copilărie

Îndrăgitul prezentator a povestit o întâmplare de Crăciun la matinalul “Scularea”, cu Orlando şi Ţibulcă, de la Radio Impuls.

Victor, invitat la Radio Impuls
Alături de Orlando și Țibulcă la matinalul “Scularea”, Radio Impuls

Victor Slav: Când eram eu copil, exista <Moş Gerilă>. Îmi aduc aminte că într-un an a venit <Moş Gerilă> cu un tramvai de jucărie, din metal. Tramvaiul acela avea desenaţi, la geamuri, nişte copii, care păreau înghesuiţi. Am plâns, părea atât de urâtă jucaria! Chiar o voi intreba pe mama dacă mai are tramvaiul meu de jucarie!

Micul Victor Slav în brațele mamei sale, pe vremea când Moș Gerilă îl înlocuise pe Moș Crăciun

Anul trecut, Adevărul.ro a publicat un interviu interesant cu un colecționar de jucării comuniste.

Jucărie din comunism

Iată un fragment menit să contureze o imagine mai clară a sărbătorilor de iarna din acea vreme.

Cristian Dumitru, cel mai mare colecționar de jucării din România, interviu pentru adevarul.ro

Cristian Dumitru: Aproape toţii copiii aveau acasă cam aceleaşi jucării. Industria românească de jucării nu realiza mari invenţii, copiau pur şi simplu jucării germane, franţuzeşti. Declinul fabricilor de jucării a început în anii ’80, când s-a trecut la economii de materiale. Nu mai erau rezistente, nici nu aveau prea multe piese. Aşa că toţi eram obsedaţi de jucării din fier. În România e început o criză de jucării. Nu au ţinut cont că de aşa-zişii decreţei, care erau aşa de mulţi că părinţii lor nu aveau jucării să le cumpere. Erau prea mulţi copii, prea puţine jucării disponibile pe piaţă. Chiar şi cele chinezeşti se vindeau pe sub mână.

Colecție de jucării din comunismul românesc

Curioși să aflați mai multe despre istoria jucăriilor din comunismul românesc? Citește întregul articol aici ➡️ https://adevarul.ro/locale/timisoara/foto-jucarii-copiii-romania-timpul-comunismului-contineau-piese-mici-puteau-inghitite-unghiuri-taioase-vopsea-baza-plumb-1_5b166838df52022f75cb46e4/index.html.

Gânduri bune să s-adune! Andreea Trandafirescu

Sursă foto: Adevărul.ro / Arhivă personală Victor Slav/ Dogan Media

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *