Medicină | Testarea genomică în cancer, șansa în plus la sănătate

„Pentru mine, ca medic oncolog, profilarea genomică îmi permite să identific tratamente specifice tumorii unice a pacientului și îmi oferă încredere în schema terapeutică aleasă pentru acesta”, a declarat Dr. Irina Cazacu, medic specialist oncolog, Institutul Clinic Fundeni, București.

Un test genomic pentru cancer poate analiza dintr-o dată sute de gene legate de cancer. Acest tip de testare are șanse mai mari de a identifica un tratament țintit, personalizat, pentru fiecare caz în parte. În plus, un test genomic poate identifica mai multe tipuri de mutații, ceea ce poate scurta timpul de aşteptare al pacienților  până la diagnosticul corect și începerea tratamentului. 

Astfel, în urma efectuării acestui test, medicul primește un raport cu mutațiile identificate, posibile terapii asociate și studii clinice aflate în derulare, potrivite pentru profilul individualizat al cancerului de care suferă pacientul.

 „Viitorul în oncologie aparţine personalizării tratamentului, pentru fiecare pacient în parte. Alegerea celor mai bune opţiuni terapeutice nu se poate face fără teste de diagnostic de ultima generație. Testele genomice pot reduce incertitudinea cu privire la opțiunile de tratament, ajutând astfel pacienții să evite tratamentul inutil sau care nu aduce beneficii.”, a declarat Dr. Vlad Croitoru, medic specialist oncolog, Institutul Clinic Fundeni, București.

Aceste teste pot fi prelucrate atât din țesut, cât și din sânge, pot fi folosite în mai multe tipuri de cancer și pot fi efectuate pe baza unei recomandări din partea medicului oncolog. Pacienții din România pot avea acces la teste genomice de profilare comprehensivă pentru cancer, ca de exemplu,  cele dezvoltate de către compania Foundation Medicine, deținută de grupul Roche. Până în prezent, peste 1 milion de pacienţi din întreaga lume au avut oportunitatea să poată beneficia aici de un raport personalizat, potrivit tipului de cancer de care suferă.

Pentru mai multe informații, pacienții se pot adresa medicului curant sau pot accesa site-ul www.foundationmedicine.ro