Interviu | PROFIL DE ÎNVINGĂTOR: “Copiii râdeau de mine că stau în ghetou.” Dintr-o garsonieră cât o cutie de chibrituri, a ajuns în televiziune! Află povestea Mădălinei Lambrinoc

Nu judeca o carte după coperți, spune un proverb românesc. Cine nu o cunoaște pe Mădălina ar putea spune că este o tipă blondă îndrăzneță care a avut de-a lungul timpului totul la picioare. Nimic mai greșit.

Mădălina a crescut într-o garsonieră confort 3, într-un cartier din București, împreună cu părinții. O viață modestă care, la vremea aceea, nu avea să prevadă ‘norocul’ muncit de mai târziu. 

Micuța Mădălina, pe vremea când televizoarele se vedeau doar alb-negru

La școală copiii râdeau de ea și îi spuneau că stă în ghetouri. Asta nu a împiedicat-o să învețe.

Mădălina Lambrinoc, școlăriță cu fundiță

Anii au trecut și Mădălina s-a înscris la două specializări, Științe Politice și Drept. Aici, pe holurile facultății a întâlnit o studentă care i-a povestit că urmează o școală te televiziune. Așa a început totul. Astăzi, Mădălina Lambrinoc are aproape un deceniu de activitate în domeniu. A avut șansa de a lucra în cele mai importante televiziuni din Români: PRO TV, TVR, PRIMA TV, KANAL D, B1 TV sau Romania TV.

Andreea Tranda: Cum ai descrie televiziunea din punct de vedere al jobului?

Mădălina Lambrinoc: Din exterior poate părea un miraj. Însă, în esență, este vorba despre foarte multă muncă, dăruire, despre sărbători petrecute departe de cei dragi sau despre capacitatea de a zâmbi în fața camerei atunci când sufletul plânge. Telespectatorul nu trebuie să-ți simtă niciodată problemele. Cumva, e firesc. 🙂

Andreea Tranda: Ce nu se vede de obicei la TV?

Mădălina Lambrinoc: Oho, nu cred că aveți voi timp pentru câte povești am eu! Totul începe în cabina de machiaj, acolo unde minunatele mele colege mă „transformă”, ele sunt cele care mă pun în valoare. Nu-i muncă ușoară, să știți!

Glam Team

Apoi, ce nu se vede la tv sunt pregătirile pentru filmare sau pentru live. Pe scurt, plec pe teren cu o echipă formată dintr-un operator și un șofer. Analizăm locația, alegem cadrul pentru filmare, socializăm cu subiectul si abia apoi dăm REC. După filmare, vizionez materialul, selectez ce este important și scriu știrea.

Materialul video brut este prelucrat înainte de a intra pe post. Editorii de imagine sunt adevărați magicieni ai butoanelor virtuale!

Andreea Tranda: Pe teren avem și momente funny…

Mădălina Lambrinoc: Da, dar telespectatorul nu le vede! :)) La TV nu se vede de cate ori dai REC, indiferent cine „o comite”  fie că vorbim despre reporter, fie despre personajul din filmare. Se întâmplă ca operatorul să râdă cu lacrimi pentru că în spatele reporterului se scarpină vreun personaj ‘picat’ din greșeală în cadru. :))

Andreea Tranda: Care sunt criteriile după care te ghidezi în realizarea unui material?

Mădălina Lambrinoc: În prezent realizez mai mult materiale de monden, cu vedete.

În cei opt ani de televiziune, am trecut însă prin toate domeniile: eveniment (accidente, morți, incendii, proteste, procese etc), economic, politic și social (aici iar este mult de povestit).

Cele mai importante două criterii sunt ca subiectul să constituie o știre (idealul este să ai o exclusivitate) și să transmită emoție. Iubesc să scot adevăratele culori ale emoției din oameni!

După filmare, merge și o fotografie.

Mădălina a trecut pe sub bagheta celor mai apreciați oameni de televiziune: Teo Trandafir, Cătălin Măriță sau Andreea Marin.

TVR

În echipa ‘Zânei’ a fost singurul om de live și a făcut “minutul de aur”, momentul de maximă audiență din intregul sezon!

Andreea Marin

Andreea Marin: “Madălina este atentă la detalii, știe să își asculte intorlocutorii cu adevărat și să scoată esența poveștii lor, înțelegând foarte bine subtilitățile. Este un jurnalist a cărui calitate foarte importantă este responsabilitatea. În plus, într-o lume în care adeseori nici măcar oamenii din presă nu mai au timp de documentare serioasă, ea a păstrat această practică sănătoasă, de baza pentru meseria noastră. Pe scurt, este un om cu care aș lucra oricând cu încredere!

Mădălina alături de oameni de suflet: Teo Trandafir, Andreea Marin, Cătălin Măruță.

Andreea Tranda: Ce le-ai spune celor care vor să urmeze o carieră în TV?

Mădălina Lambrinoc: Când m-am angajat în TV, prima mea șefa mi-a spus: „Aici n-ai mamă, n-ai tată, n-ai casă, n-ai masă! Acestea fiind spuse, te consideri pregătită pentru ce va urma?” Știu că poate suna dur, dar cree că trebuie să dai totul pentru visul tău, să muncești 90% și doar 10% să te bazezi pe „talent”! Totul se învață! 

… dovada că poți învăța orice în meseria de jurnalist, chiar și să tragi cu pistolul în poligon!

Astăzi, Mădălina este trainer, alături de nume sonore precum Mihai Dedu sau Raluca Moianu, chiar la școala unde a învățat secretele televiziunii. 

Mădălina este trainer la Școala de Televiziune Tudor Vornicu Junior

Andreea Tranda: Povestește-ne puțin despre visurile micuților și cum decurge o lecție cu ei?

Mădălina Lambrinoc: Ai atins un subiect de suflet pentru mine. Știi de ce iubesc să lucrez cu cei mici? Pentru că sunt atât de puri, sinceri și mai ales, direcți! Un copil îți spune, în egală masură, faptul că te iubește, dar nu se sfiește să observe cu voce tare cât de nasol îți stă eșarfa pe care tu o crezi atât de… cool! :)) Prietenii mei de la Școala de Televiziune Tudor Vornicu Junior au vârste cuprinse între 5 și 16 ani.

Copiii de la școala de televiziune în tabără cu profesorii

Sunt fascinați de lumea televiziunii, cu precădere de prompter! Toți vor să devină prezentatori! Se distrează teribil atunci când simulează live-uri „umăr la umar”, ca reporterii de la DNA, când dau live-uri cu „factori perturbatori”, știți voi băiatul acela de pe bicicletă care îți trece prin cadru, pe lângă echipa de filmare și îi face cu mâna mamei sale? :)))

Dincolo de distracție, primează chimia ta, ca trainer, cu acești posibili viitori jurnaliști. Uite, îți povestesc ceva. M-a surprins o elevă care a scris pe Facebook faptul că apreciază cel mai mult la mine seriozitatea. Faptul că îi privesc ca pe niste adulți.  Îi mulțumesc Sarei, pe această cale, pentru cuvintele sincere.

Andreea Tranda: Care este cel mai frumos compliment pe care l-ai primit vreodată la muncă?

Mădălina Lambrinoc: O să-ți povestesc despre unul serios și unul amuzant. Haios a fost când mi s-a spus: “Lambri, eu nu mai vreau să-ți montez materialele, pentru că mă îndrăgostesc de râsul tău!” :)) Nu vă gândiți cum că aș râde suav. Mai degrabă pot spune că mă bucur gălăgios și… colorat! Colegul meu era, evident, ironic. :))

Complimentul care mi-a ajuns la inima vine de la unul dintre cei mai apreciați oameni de televiziune de la noi și sună cam așa: „ești cel mai convingător și perseverent jurnalist pe care l-am văzut vreodată! Nu există subiect pe care să vrei să-l aduci la tv și să nu reusești!” Personal, aceste cuvinte însemnă mult.

Pe vremea când lucra la RTV…

Andreea Tranda: Pe teren întălnim oameni cu povești de viață pline de încărcătură emoțională. Pe tine te-a marcat subiectul vreunei filmări?

Mădălina Lambrinoc: Multă vreme m-a urmărit imaginea primului accident mortal la care am fost ca reporter. Apoi am înțeles faptul că astfel de evenimente fac parte din meserie. O regulă pe care mi-am impus-o a fost să nu mă implic mai mult decât este cazul în subiectele pe care le filmez. Aș fi ipocrită să spun că mi-a ieșit în totalitate. Nici n-am cum, câtă vreme există oameni cărora le-am schimbat viața cu ajutorul echipei și al telespectatorilor. Așa îți dai seama cât de importantă este meseria de jurnalist!

Andreea Tranda: Ai avut momente grele pe parcursul carierei?

Mădălina Lambrinoc: Sigur că da! Unul dintre ele a fost atunci când am aflat că mama, care se afla la momentul respectiv peste hotare, a suferit un accident vascular cerebral și eu nu puteam să fac nimic pentru dânsa!

Mădălina și mama ei

În plus, trebuia să filmez un material cu multe glume, cu farse pentru vedete. Sufletul îmi plângea, dar munca trebuia făcută. Știam faptul că un bun jurnalist se adaptează. Pe moment mi-a ieșit, dar n-o să uit niciodată furtuna de emoții prin care am trecut!

Andreea Tranda: În meseria noastră trebuie să fii atent la tot! Cât de mult contează imaginea pentru tine și cum ai grija de ea?

Mădălina Lambrinoc: Enorm! Imaginea este oglinda respectului atât față de mine, ca jurnalist, cât și față de telespectatori. Eu sunt cea care dă buzna în cabina de machiaj la 5 dimineața, înainte să plece în deplasare. Sunt în stare să doarm în picioare, doar ca să nu stric machiajul! :))) 

Mădălina, la machiaj, înainte de filmare

Dincolo de machiaj, consider utile „ajustările” de bun simț, dacă e cazul. Spre exemplu, mi-am dorit sprâncene perfecte și zâmbet de “vedetă”. Larisa Tănase, master trainer în dermopigmentare mi-a facut „sprâncene fericite”, iar doctorul Cezar Sindilă mi-a creat „zâmbetul de Hollywood”.  

“Sprâncene Fericite” pentru un chip încadrat perfect

Cezar Sindilă este unul dintre cei mai buni stomatologi pe care i-am întâlni. Mi-a îndeplinit dorința de a zâmbi din toată inima. Primesc zilnic complimente pentru surâsul meu! Nu credeam că va ieși atât de mult în evidență :))

Andreea Trandafirescu: Ce meserie ai fi ales, daca nu erai jurnalist?

Mădălina Lambrinoc: Iubesc să fiu la înălțime, așa că aș fi ales sa devin stewardesă sau, de ce nu, „wonder woman” : pilot! Mi se par dumnezeiești femeile-pilot.

Andreea Tranda: Câteva cuvinte pentru cititori…

Mădălina Lambrinoc: Într-o lume plină de măști, într-o realitate din ce în ce mai „virtuală”, alegeți să vă consumați timpul într-o manieră de calitate, prin ochii unui foarte bun jurnalist, prin sufletul unei mame senzaționale și prin cuvintele unui om sincer, dar mai ales direct: Andreea Trandafirescu, cea de pe pagina căreia mă descoperiți pe mine acum! 

Va pup cu drag!

Pe Mădălina Lambrinoc o găsiți atât pe Facebook ➡️ https://www.facebook.com/madalina.lambrinoc.9 sau pe Instagram ➡️ https://instagram.com/madalinalambrinoc?igshid=5cz5fqzc3i8k .

Sursa foto: Arhivă personală Mădălina Lambrinoc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *