PSIHOLOGIE | Hater de meserie. De ce prizonierii sentimentelor negative trebuie ignorați

“Andreea, tu nu o sa lucrezi niciodată intr-o televiziune națională!”, îmi spunea acum 12 ani un coleg din presa locală.

2022
…2018, not giving a duck about stupid opinions 😄

Eu am plecat, personajul a rămas tot acolo, tot mic și tot plin de ciudă pe oricine face ceva în plus față de el. Tot interesat de lucruri mici, tot curios să afle de unde a avut vecinul bani ca să își cumpere un Logan nou. Tot părerolog, tot neîntrebat.

“Andreea ai slăbit, dar parcă tot mai ai nevoie…”, îmi spune o domnișoară care nu știe că (după o sarcină) 30 de kg în minus pot fi considerate aproape o performanță demnă de jocurile olimpice. Aceeasi prezență feminină ce are la activ zeci de diete începute și neterminate. Cui îi pasă, cine a întrebat-o ca să răspundă? Nimeni. Perfecțiunea imperfectului absurd.

Ei, ce voiam să vă zic cu asta: dacă stai să te uiți în gura fiecăruia și să iei de bun ce ți se spune, nu faci nimic. Trebuie să mergi înainte precum spune vorba românească ‘câinii latră, ursul merge’.

De fapt, oamenii vorbesc despre ei când îi vorbesc de rău pe alții. ‘X nu poate sa facă cutare lucru’ se traduce prin ‘eu nu pot sa fac cutare lucru’. ‘Și-a luat ala mașină, cu ce bani?’ = aș vrea și eu o mașina ca a lui, dar nu am făcut niciun efort in acest sens”.

“Căsătoria e pentru proști!’, zice un Cutărescu la 4 decenii și jumătate de viață în buletin care, în secret, și-ar dori să aibă și el o gagică mișto ca a fostului coleg de facultate, una cu care să meargă și la Carrefour, și în lume. Înțelegi tu, cititorule? 

Cei negativiști așa sunt primii cu critica atunci când vine vorba despre reușita cuiva. “Aaaa, păi aia a reușit, da’ cine știe ce a făcut”, “are relatii”, “eu nu am banii lui/ei”, “arată bine pentru ca are cu ce sa se aranjeze” și epica: “a avut noroc”. 

Aceștia sunt haterii cărora le e prea lene să își trăiască propriile vise. Ar vrea de toate, da’ nu fac nimic pentru asta. Știu și ei ca-s de rahat și, ca sa acopere asta, distrag atenția de la propriile frustrări prin a arunca vorbe de ocară la adresa rudelor/ cunoștințelor/ vedetelor/ timpurilor. La adresa oricui, numai a lor nu.

E și asta o chestie, să te poți uita în oglindă și sa te cerți constructiv. Un frustrat nu poate, o critică i-ar zdruncina lumea. De aceea nici nu le iese mai nimic. Nu reușesc să se evalueze corect, să accepte o greșeală în maniera lor de a proceda. Fie personal, fie profesional.

Dar ce te faci cu ei?

Știi ce, o lungă vreme m-am gândit că a fi diplomată sau politicoasă este soluția. Ei bine, între timp m-am răzgândit: îi ignor!

Să fii drăguț cu șerpii otrăvitori nu e o soluție. 

Bun, acum vreau să îți arăt ce am găsit pe daddycool.ro. Mai jos ai o listă de tipologii ale frustraților denumiți pe nou și ‘hateri’. 

Lista este întocmită de Ana-Maria Diceanu, Senior Partner și Head Of Crisis Department la GMP PR.

1 – Manipulatorul

Acesta scoate totul din context și vrea să folosească aceste lucruri împotriva ta.

2 – Parlamentarul

Iubește să argumenteze, dezbate fiecare situație și o întoarce pe toate părțile doar pentru a te contrazice.

3 – Atotștiutorul

Se crede Wikipedia comentariilor! Este singurul care le știe pe toate și nu greșește NI-CIO-DATĂ.🙂

4 – Cel care insultă

Se ia de oricine fără motiv, înjură și se comportă ca și cum ai merita toate astea. Face orice ca tu să te simți prost în pielea ta.

5 – Cel care se răstește

Îl recunoști ușor, nici în scrie nu se poate abține să nu țipe și scrie cu CAPSLOCK.

6 – Polițistul gramatical

Motto: „Nici o greșeală nu scapă neamendată”. Uită că suntem oameni și sunt ‘N’ motive pentru oricine poate greși. El taxează direct, doar neamul lui a ajutat la scrierea dicționarul explicativ al limbii române.😂

7 – Afectatul

El ia o glumă, o parodie, ceva cu umor și îl transformă într-o controversă. Se simte direct afectat de povestea ta și face un caz din asta.

Oricare ar fi tipologia haterilor din viața ta, nu uita un lucru: tot ce spun acești indivizi de rău despre alții este, de fapt, o poveste despre persoana lor. 

Doi: dacă vrei să se foiească noapte în pat de grija ta, tot ce trebuie să faci e să fii bine. 😌 

Acestea fiind spuse, le urăm un cald și tradițional ‘WHATEVER’ tuturor haterilor care sunt, de fapt, fanii noștri sub acoperire. ✌🏻