Trăim vremuri în care sărbătoarea sfântă a Crăciunului a devenit pretextul favorit al comercianților prin intermediul căruia ne fac să băgăm mâna adânc în buzunar și să cumpărăm inclusiv lucrurile de care nu avem nevoie!
Capcana reclamelor
Suntem bombardați de campanii publicitare merite să trezească în noi dorința de a achiziționa tot felul de jucării pentru copii, o tehnologie nouă, haine noi și lista poate continua.
Totul este ambalat în promisiunea unei fericiri rapide, care ne garantează un zâmbet pe buze, exact ca celor din reclame. Nimic mai fals.
Unde greșim?
Noi, adulții, ne aducem mai degrabă aminte de cadourile pe care ni le doream în copilărie și pe care nu le-am primit. De aici și dorința de a le oferi celor mici tot ce noi nu am avut.
Sub haina bunăvoinței parentale, căci doar vrem să le oferim o viața plină de lucruri bune, câteodată greșim prin a dărui prea multe lucruri materiale. Uneori ne plac mai mult nouă jucăriile sau gadgeturile pe care le cumpărăm pentru copii. Cumva, le luăm și pentru noi.
Nu e rău, dar sărbătoarea Crăciunului nu se rezuma doar la asta. Vrem ca cei mici învețe despre recunoștință și apreciere, despre bunătate și generozitate. Despre valorile care, chiar dacă nu le vedem, fac diferența.
Trei principii de urmat în căutarea cadoului potrivit pentru copil
1 În luna cadourilor, atunci când toate rudele îi bombardează pe copii cu cadouri, dumneavostră cumparati-le daruri MAI RAR! De ce? Ca să aibă timp să își dorească ceva cu adevărat, astfel încât să nu îngroșăm rândurile copiiilor care primesc de toate și care nu mai știu să se bucure la nimic. Așa ar fi mai sănătos, corect?
2. MAI PUȚIN Un studiu efectuat de cercetătorii de la Universitatea din Missouri spune că a desface în mod repetat o mulțime de cadouri aduce o fericire compulsivă, de moment.
Acest sentiment, stimulat “pe bandă”, nu face decât să creeze un apetit, o ‘foame’ și mai mare de a primi, de a simți repede ‘fericire’. Atenție! Același studiu mai spune că acest lucru îl poate afecta pe copilul de acum, adultul de mai târziu care ar putea dezvolta comportamente vicioase!
3 MAI PUȚIN SCUMP nu înseamnă mai puțin valoros! Cadourile pe care copiii le primesc reflectă imaginea valorilor familiei despre aspectele materiale. Parintele nu ar trebui să se teamă să refuze plăcerile nejustificate ale celor mici.
Dacă copilul vrea un telefon scump, cât trei-patru salarii minime pe economie, nu trebuie să vă lăsați impresionați de șantajul emoțional al acestuia și îl puteți refuza cu fermitate.
Dacă vă gândiți să cheltuiți toți banii casei pentru un capriciu, atunci trebuie să vă puneți întrebarea: ‘dacă acum am plătit atât de mult pentru un moft, data viitoare ce va trebui să mai cumpăr pentru a satisface dorința acestuia?’
Copilul râzgâiat de azi, adultul nefericit de mâine
În plus, dacă cei mici primesc doar cadouri scumpe, aceștia vor înțelege ca adulți că doar valorea banului e importantă, iar lucrurile ieftine sau simbolice nu vor putea crea bucurie pentru ei.
Vom crește un copil care va fi un adult egocentric, care crede că orice i se cuvine, că nimic nu este prea bun pentru el, un om veșnic nemulțumit, care va evalua valorea umană în funcție de valoarea materială. Să nu cădem în capcana “lasă, e mic și nu pricepe”, copiii țin minte tot!
Scrisoarea către Moș Crăciun
Este instrumentul ideal pentru a afla ce își dorește copilul. O listă lungă poate coincide cu nevoi emoționale nerezolvate, iar soluția pentru bunăstare lui emoțională nu este ca adultul să-i cumpere tot, fie că se simte vinovat pentru timpul puțin petrecut cu copilul, fie pentru a compensa alte lucruri lipsă din interacțiunea părinte-copil.
Cadoul
Cadoul trebuie să aducă un zâmbet pe chip și bucurie în privire. Acesta trebuie să țină cont de vârsta și deszvoltarea cognitivă și emoțională a copilului. Încercați să vă orientați spre cadouri care nu vor fi admirate 20 de minute și apoi uitate într-un colț de casă.
Căutați să luați lucruri ce pot stimula imaginația sau jocuri de familie pentru cei mari și cei mici. Bineînțeles că au rost și jucăriile sau dulciurile preferate. Biletele pentru o excursie cu familia, bilete la cinema pentru adolescenți și prietenii lor, puteți plăti ore de inot, echitație, chitara, pian, canto, robotică (în funcție de înclinația copilului).
Cel mai important cadou e timpul petrecut în familie: masa cu cei cei dragi, o atmosferă plăcute, glumele de familie sau mirosul cozonacului proaspăt scos din cuptor.
Morala
Dincolo de a primi, copilul trebuie învățat să dăruiască. E greu să-i faci să renunțe la o jucărie sau chiar o hăinuță care le aparțin pentru a le oferi cuiva care are o mai mare nevoie de ele. Greu, dar nu imposibil.
La grădinița frecventată de băiețelul meu, în vârstă de 4 ani, există un proiect pus la cale cu autoritățile locale prin intermediul căruia elevii sunt rugați să facă pachete pentru copiii mai puțin norocoși. Cu dulciuri, încălțăminte și hăinuțe donate sau noi.
Am reușit să facem 3 pachete, pentru 3 copilași. Baietelul meu s-a arătat încântat de întregul proces și m-a surprins faptul că nu a vrut să țină nimic din ceea ce era destinat altor copii pentru el. Și, uite așa, cu răbdarea treci marea, iar copilul învăță să facă – atât cât se poate – bine și altora.
Să avem o lună a cadourilor fără resentimente, cu liniște, oameni buni și, mai ales, sănătate!