Succesul implică efort. Până va fi satisfăcător, e posibil să treci prin pierdere, prin respingere, vei simți frustrare, vei vrea să renunți și vei avea momente în care te întrebi dacă merită totul. Și după toate astea, te vei lovi și de mentalitatea românească…
Studiu: “Modelul cultural specific românesc, puternic centrat pe propria persoană.”
Un studiu din 2013 realizat de compania Result Development a arătat că în România majoritatea angajaţilor români nu sunt obişnuiţi să colaboreze şi chiar că se situează pe picior de adversitate faţă de ceilalţi. Cu alte cuvinte există o direcţia clară a majorităţii ÎMPOTRIVA celorlalţi români şi NU construcţia împreună cu ei.
‘Niciodată n-ai să auzi de un dragon care să fi murit din cauza mușcăturii unui șarpe’…
În contextul în care tu, cititorule, faci parte dintre cei care încă mai cred în puterea valorilor morale, află că nu trebuie să renunți la credințele tale, dar va trebui să te adaptezi… ⤵️
1 Cum la noi colegul de birou/ proiect nu prea vrea să reușești înaintea lui (poate chiar niciodată), ar fi bine să nu îi ceri o opinie tocmai lui, cel care vrea să te vadă ‘mai puțin bine’ decât el. Orice ar însemna asta. Bazează-te pe ce știi TU, documentează-te și ascultă-ți instinctul.⤵️
2. Mai ‘taie’ din ‘prietenii’ cu o moralitate… flexibilă. Acum sunt cu tine, acum sunt cu cine nu te place. Pune punct, irosești cafeaua pe gâște. ‘Flexibilii’ vorbesc cu tine doar ca să îți afle planurile pentru ca, mai apoi, să aibă ‘material’ de bârfă cu alții. Au un bullshit natural în gena lor. Soluția? Stai cu ‘tribul’ tău, acolo o să ai parte de suport real, în orice circumstanță.
3. Ți-e frică să acționezi și asta te face să dai un pas în spate? Frica e un bun indicator al faptului că ești pe drumul cel bun. Ia taurul de coarne și arată-i ce poți! Succesul stă dincolo de zona de confort.
4. ‘Succesul’ vine sub forma de hate pentru unii. Dar tu nu trebuie să faci gălăgie pentru a fi auzit. E doar pierdere de timp și energie, iar tu ai nevoie de amândouă ca să reușești ce ți-ai propus.
5. Învață să taci. Poți cunoaște oamenii mai bine dacă asculți. O să fii uimit de câte lucruri afli dacă ‘citești’ printre rânduri. Uneori vei afla chiar din gura lor cum să reușești.
6. Nu accepta să fii tratat urât. Nici profesional, nici personal. Succesul NU înseamnă decât bani și chiar dacă ar însemna, poți refuza să te simți ca ultimul om doar pentru că ar urma să-ți intre ceva în cont. Nu permite să fii manipulat. Fă-ți mersul către altă direcție dacă ceva nu-ți convine. Nu te umili. În viață, pe unde mergi, mergi tot cu tine. E tot ce ai până mori și trebuie să ai grijă de asta.
7. Mergi pe jos. Cât poți tu, fă mișcare. Doamna de la Mc nu va veni la tine acasă să-ți țină de urât dacă te îmbolnăvești. (Nu, nici Food Panda nu este soluția!) Dacă n-ai sănătate, nimic nu mai contează.
8. Învață să ceri scuze. E un sentiment de eliberare. Ce dacă nu ești înțeles corect, ce dacă se bucură cineva că ‘te-a făcut’? Ce nu știe e faptul că ai rupt o legătura de vinovație care te ținea ACOLO. Acum poți pleca liniștit. Ajută enorm în călătoria ta să te desprinzi de emoțiile negative, așa te poți concentra pe ceea ce contează.
9. ‘TOO MUCH EGO WILL KILL YOUR TALENT’. Orgoliul prostește. ‘Știi cine sunt eu?’ este întrebarea omului slab de înger și greu de cap… Ego-ul e ca o nimfă cu valori morale ușoare: îți spune ce vrei să auzi în timp ce te face la buzunar. Nu te culca pe-o ureche! Să fii prea mulțumit de sine relaxează prea mult, iar cu vigilență scăzută nu mai prinzi trenurile potrivite. Nu vrei asta, nu-i așa?
10. Când vrei să renunți la visul tău, mai rămâi puțin pe poziții … “INSISTĂ, INSISTĂ, NIMIC NU REZISTĂ!”.
11. E ok să mai și pierzi într-un domeniu sau altul. Asta arată, uneori, faptul că nu urmezi drumul potrivit. Fă altceva. Ceva cu un ‘twist’. Reinventează-te!
12. Să lași loc de bună ziua, contează. La fel de mult contează să fii civilizat pe unde te duc pașii în călătoria ta. Ține cont de lucrurile mici. Parchează tu bine. Lasă-i pe alții să se facă de cacao cu mașina pe 2 locuri sau, mai rău, pe spațiile destinate persoanelor cu dizabilități.
13. Dacă nu poți face bine, măcar nu face rău.
14. Cumpără-ți haine mai putine, clasice și de calitate. La ce îți folosește un șifonier plin cu lucruri ‘la modă’ -la vremea lor- de care nu îți mai este drag și pe care nu le mai porți purta la o întâlnire de afaceri? Timeless clothes are a better deal!
15. Călătorește. Da, suntem în România, salariile sunt cum sunt, dar de un City-Break se găsește. Te ajută să fugi de toți și de toate. Te relaxează, ai ce povesti și rămâi cu amintiri pe viață. Îți reîncarce bateriile pentru muncă.
16. Echilibrul interior contează atunci când vine vorba de succes. Când ai un fond emoțional bun te poți concentra mai bine asupra scopului tău. Ține minte: relația potrivită e cea care îți place ție, nu altora.
17. Citește o carte. Două, câte vrei, pune mintea în mișcare.
18. Cum să reușești fără să greșești? Sună-ți mai des părinții și bunicii. Poate că nu vor ști exact care e situația la tine în birou, dar dânșii au adunat povești de viață uluitoare din care poți învăța ceva. Inclusiv cum să gestionezi un conflict. E un fel de coach-ing gratuit . Te scapă de eventuale dureri de cap.
19. Sari cu parașuta, învață tehnici de auto-apărare, mănâncă la Up In The Sky, dă-te cu ATV-ul, cu sania. Fă ceva nou sau ceva de care ÎȚI ESTE DOR! Schimbă-ți unghiul din care privești lucrurile, la propriu sau la figurat. Tu alegi.
20. Viața nu e făcută doar pentru mâncat și dormit, plus muncă și facturi. Bucuria vine din lucruri mici. Fă-ți timp de o cafea cu prietenii, vecina, vezi un film bun. Pune ibricul pe foc, toarnă-ți o cană de ceai, citește o carte. Stânge din timp și plătește o excursie la care visezi. Muncești și pentru sufletul tău, nu doar pentru alții. Ai nevoie de ENERGIE, încarcă-ți bateriile pentru un TU mai bun.