Știri | România, pe lista recomandărilor New York Times pentru turism în 2020


România are oameni ‘de bine’! Da, ai auzit bine. Avem români care aleg să se implice în comunitățile lor pentru binele următoarelor generații. Așa a apărut și proiectul pentru dezvoltarea turistică și economică din zona Munților Cernei, “City Break în munţii Cernei”. Un proiect finalizat cu succes de Asociaţia Montană Carpaţi, o organizație care a ales să lupte pentru o Românie verde și îmbrățișată de turiști.

Dragostea pentru munte surprinsă într-o singură imagine / sursa Digi 24

Inițiativa, finanţată de Fundaţia Orange cu 32.000 de lei prin intermediul “Susţine un ONG”, este un program ce încurajează implicarea angajaţilor companiei Orange în proiecte sociale. 

Mirela Șcurina, coordonator proiect și Billing Manager, Orange Services România: “Muntele și dezvoltarea sustenabilă merg mână în mână, de aceea cred în acest proiect și în cauza pe care o promovăm prin intermediul lui. Consider că trebuie să ajutăm comunitățile din zone izolate, care încă păstrează obiceiuri străvechi într-o lume urbanizată și industrializată”

Scopul proiectului a fost de a facilita accesul unui număr tot mai mare de turiști în zona Parcului Național Domogled – Valea Cernei, contribuind implicit la creșterea cererii de servicii și produse locale. Beneficiari direcți sunt cele peste 3500 de persoane ce locuiesc în cătune izolate din munții Cernei, pentru care dezvoltarea turismului local înseamnă creșterea veniturilor și îmbunătățirea condițiilor de trai pe termen lung. 


Beneficiarilor direcți li se adaugă și cel puțin 20.000 de turiști amatori ai turismului de aventură, ecvestru, speoturism, religios, etnografic, agroturism, care vor beneficia de acum încolo de căi de acces sigure și confortabile. În plus, proiectul pune țara noastră pe harta turistică europeană: o clasă aparte de beneficiari vor fi acei turiștii interesați să parcurgă așa numitele magistrale europene de turism pedestru de lungă distanță. Un segment din magistrala E8 coincide exact cu traseul de creastă al munților Cernei.

În 2020, traseele din munții Cernei refăcute de Asociația Montană Carpați au însumat 71 de km, din care mai mult de 30 de km din traseul de bandă roșie de pe creastă, restul fiind trasee de acces înspre cătunele izolate ale comunei Cornereva.

sursa foto: Facebook Asociația Montană Carpați

Reabilitarea a fost posibilă cu sprijinul organizației Salvamont România și a unui număr de 120 de voluntari, dintre care 33 angajați Orange. Cu doi ani în urmă, Asociația Montană Carpați a refăcut marcajele pe restul de 92 km de poteci din acest masiv, începând cu cele din jurul Băilor Herculane.

sursa foto: Facebook Asociația Montană Carpați

România verde, pe lista recomandărilor celebrei publicații americane New York Times

Oana Blîndu, preşedintele Asociației Montane Carpați. ”Prin marcarea și ecologizarea traseelor, alături de reabilitarea infrastructurii montane în general, ne-am propus să asigurăm premizele unei dezvoltări sustenabile în aceste cătune unde resursele de creștere economică sunt limitate. Lansăm un apel către toți turiștii din România: să ia în considerare ideea unui concediu în Parcul Național Domogled – Valea Cerneinominalizat de celebra publicație New York Times pe locul 50 între cele 52 de recomandări de destinații turistice pentru anul 2020. Îi asigurăm că vor avea parte de o experiență turistică memorabilă, într-un parc cu geodiversitate și biodiversitate uimitoare” .


Despre Asociația Montană Carpați

Asociația Montană Carpați este o organizație neguvernamentală înființată în anul 2008 cu scopul de a promova patrimoniul montan al țării, mai ales în rândul tinerilor și al copiilor. Pentru detalii, vizitați https://asociatiamontanacarpati.ro/

Despre Fundația Orange

Fundația Orange este o organizaţie non-profit și se implică în viaţa comunității, prin realizarea de proiecte de filantropie,menite să aducă schimbări pozitive în viaţa persoanelor dezavantajate. În cei peste 8 ani de activitate, Fundația Orange a investit peste 6.5 milioane de euro în proiecte de educație digitală pentru persoane defavorizate şi în proiecte de sănătate, educație, cultură în beneficiul persoanelor cu deficiențe de vedere/sau de auz, în scopul integrării lor sociale. Pentru detalii, vizitați http://www.fundatiaorange.ro

Despre Parcul Naţional Domogled-Valea Cernei

Parcul Naţional Domogled-Valea Cernei, înfiinţat în anul 1990, având administraţie proprie începând cu anul 2003, este cel mai mare parc național din România cu o suprafață de 61211 ha. O zonă de o frumusețe aparte ce oferă tuturor iubitorilor de natură experienţe unice și inedite.