Real life | În România, o femeie e bătută la 30 de secunde: “Atunci când bea, devine violent și mă bate”

Atunci când bea, devine violent și mă bate acasă. După aceea îi pare rău, începe să plangă și îl iert. Nici atunci nu conștientizezi. Mai ai speranța că el se poate schimba și încă îi mai oferi șanse”, povestește una dintre victimele ajunse pradă pentru partenerul de viață.

Cel mai probabil, în ziua nunții nici o femeie nu își imaginează că o să vină momentul când va trebui să sune la poliție pentru că iubitul s-a transformat într-un monstru. Unul care poate scapa nepedepsit.

Katia Cicală, avocat: ‘Trebuie să admitem faptul că legislația are grave lacune. Atunci când o femeie abuzată de soțul ei sună la 112, poliția vine și are mainile legate. Nu-l poate reține, nu-l poate cerceta.’

“Până când moartea ne va despărți”- de la jurământ de dragoste, la poveste de groază

Un studiu INSCOP Research, efectuat la comanda ziarului „Adevărul“, a arătat că peste 30% din respondenţi tratează cu îngăduinţă fenomenul violenţei domestice. Ba mai mult, potrivit statisticilor, în ultimii ani au murit aproape 800 de femei la noi în ţară din cauza violenţei domestice. Între timp, deja celebrele ordine de protectie rămân o simplă bucată de hârtie, spun avocații.

Katia Cicală. Un avocat de succes, cu aproape două decenii de experiență.

Katia Cicală, avocat: „O femeie abuzată, dacă merge la instanță și spune <domnule, m-a înjurat, m-a amenințat, m-a alergat  prin casă>, nu obține un ordin de restricție. Ea trebuie să fie ‘bine’ bătută, trebuie să aibă un certificat medico-legal, ori când ajungi să ai un certificat  medico-legal, femeia aceea e bătută zdravăn.

În România, 1 din 4 femei a fost agresată fizic sau sexual de partener sau de fostul partener (FRA, 2016). 55% dintre români consideră că violul este justificat în anumite situații (Eurobarometrul 449, 2017). Peste 20.000 de fapte de loviri sau alte violențe între membrii de familie au fost înregistrate la poliție în anul 2017 (Rețeaua VIF, 2018).

Strigătul mut al
suferinței

Majoritatea agresorilor adulți sunt bărbați, ceea ce ne arată că violența în familie este un fenomen puternic feminizat, în care cele mai multe dintre victimele adulte sunt femei.

Nu știi pe cine să suni? Află că există un Telefon de Urgență gratuit. Poți suna la orice oră!

Totodată, Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați a pus la dispoziția victimelor violenței domestice o linie telefonică gratuită, cu un număr unic de contact, 0800.500.333. Aici  poți semnala situații de violență domestică sau trafic de persoane. Acest serviciu este asigurat 24/24 ore, 7/7 zile. Numărul este apelabil gratuit din orice rețea cu acoperire națională. Vei primi indicațiile de care ai nevoie.

Apelul la linia telefonică poate fi făcut de către potențiala victimă/victimă a violenței domestice, a traficului de persoane, de un părinte. o rudă, prieten sau martor.

Sursa info: adevărul.ro, Agenția Națională pentru Egalitate de Șanse între Femei și Bărbați, bgs.ro, centrulfilia.ro .