Insider | VREI Să lucrezi în televiziune? Află 10 lucruri pe care nimeni nu ți le spune la angajare!

1. Să fii reporter și să apari la televizior e ‘glam’, dar vei fi departe de o viață liniștită. De ce? Jobul vine la pachet cu destul de mult stres și oboseală. Dacă știi să le gestionezi, faci carieră. În plus, cearcănele se duc cu cafea și concealer.

#TBT Gigi Becali

Imaginează-ți: vei lucra într-un mediu la care puțin au acces, plin de provocări zilnice. Pe holuri vei saluta oameni pe care alții nu îi vor vedea decât la televizior, vei câștiga frumușel și vei avea un statut aparte.

@ Parlamentul României

Bunica e mândră de tine, prietenii te consideră deosebit și soarele parcă strălucește mai tare deasupra ta decât a altora. E grozav, dar până acolo ai de muncă!

Lungile așteptări de la Tribunalul București… @LarisaPopaBucur @MadalinaDicuOlaru/ 2014

Viața în ‘brigada’ TV nu e chiar ușoară. Nimeni nu se va purta cu mănuși cu tine. Dacă asta îți închipui, ai putea la fel de bine să te duci acasă. Nu vrei asta, nu? Atunci, organizează-te! Găsește căi de rezolvare. De ce? Pentru că task-urile trebuie realizate și asta e prioritar. De aceea ești aici, nu?

‘De meserie? Călători!’ Vrancea, 2016/ Reportaj despre viața ‘badantelor’ românce

Domeniul este unul competitiv și plânsul pe la colțuri nu face parte din evoluție. Ca reporter trebuie să faci treabă (zâmbind!) și pe frig brutal, și pe caniculă, și după ore tensionate de așteptate în față la DNA. Aici, mesele sunt alcătuite din patiserii cumpărate de colegi și cafea de la magazinul aflat ceva mai sus de sediul direcției anticorupție.

DNA, connecting people: Andreea Anghel, TVR și Rareș Cosma, pe vremea când era la Kanal D. Acum și-a mutat ‘tabăra’ la Beijing.

Sufletul ți-l tragi când stai așezat în mașina de serviciu, în carul de transmisie sau pe bordură. Timpul de așteptare este un fel de networking cu colegii de la celelalte televiziuni. Așa se leagă amiciții profesionale și prietenii în care se râde mult. Asta e de neprețuit.

Îi vedeți zilnic la tv sau îi citiți online: Bogdan Muzgoci, Realitatea Plus/ Andreea Anghel, TVR/ Berta Popescu, Antena 3/ Roxana Ciucă, Antena 3/ Anca Suciu, Digi 24/ Madalina Poenaru, pe vremea când era la B1 Tv și Otilia Sterescu, Mediafax

2. Vei fi în cantonament la… muncă

Ca să îți faci o idee. 15 minute la tv pot însemna o săptămână de lucru. 3 minute o zi întreagă. În redacții sau pe teren, programul de 8 ore se ‘dilată temporal’ până la 10-11-12. Să ne lămurim, nebunia frumoasă din spatele activității te vor face să rămâi cât (te) țin evenimentele și curelele în ziua respectivă.

3. Programul tău se va schimba constant.

Când muncești în industria asta și ești pasionat de ceea ce faci, va trebui să împletești viața privată și cea profesională cu mare dibăcie. Televiziunea face din tine un fel de sportiv de performanță: vei renunța la activitățile care îți consumă resursele inutil pentru ca mai apoi să le reinvestești în tine. Te ‘recapitalizezi’ pentru a avea o carieră la care mulți doar visează.

@ Antena Stars

Da. ‘Carieră’ se numește când IUBEȘTI ceea ce faci. Nu loc de muncă. Ăla te face să fugi acasă fără să te uiți în urmă. Nu e cazul nostru.

Reminder.

Vei prinde unele sărbători la muncă. Dar nu îți va părea așa de rău. Vei afla astfel că doar cei care merită cu adevărat vor avea parte de timpul tău, de povești de viața împărtășite la o cafea sau la masă. În rest, nu vei mai pierde nicio secundă cu lucruri care te încarcă în mod gratuit și din care nu înveți ceva.

Colegii de la călătorinbascheti.ro, Laura și Sebi, sunt tot jurnaliști de televiziune. Pentru că își doreau ca din când în când să se rupă de efervescența vieții de tv, au ales ca în concedii sa fugă numai în destinații mișto cu bugete chibzuite. După câțiva ani de tv, și tu o să fii un mini-guru al citybreak-urilor!

Nu știi unde să fugi într-o excursie care să-ți încarce bateriile? Inspiră-te de la ei: Laura și Sebi au sute de mii de kilometri parcurși în jurul globului!

4. Nu vei mai mânca prânzul ‘ca omul’, iar telefonul va suna și când ești la toaletă!

Cu distinsul coleg Ștefan Constantin, operator imagine, la un mic dejun nu foarte sofisticat :))

Obișnuiește-te să ai ceva de mâncare la pachet sau speră că în zona unde ai filmare există magazine sau restaurante cu preparate la minut. Vor fi zile când vei avea timp liber doar cât să te așezi și să mănânci în mașină! Cel mai probabil, potrivit Legilor lui Murphy, atunci îți va suna și telefonul de muncă. Pe ăsta îl vei căra cu tine peste tot, chiar și în timpul liber. Chiar și la toaletă.

5. Presiunea șlefuiește. Știi tu povestea cu carbonul transformat în diamant…

De cele mai multe ori lucrezi contra timp. Mi-a luat ceva până când am înțeles că atunci când ți se spune ‘hai mai repede!’ nu trebuie să o iei personal, că și cum cineva ar avea ceva cu tine și ți-ar vorbi de ‘sus’. Pur și simplu trebuie ca acel ‘ceva’ creat de tine și de echipa de filmare să intre pe post.

#TBT @Madălin Ionescu

MAI REPEDE decât la alții. Asta e breaking news-ul. Informația intră prima dată la televiziunea ta. Ești primul. Postul tv și echipa ta câștigă un plus pentru că se mișcă bine în teren. Ori pentru că a adus ceva diferit față de ceilalți. Te vei simți bine o zi, următoarea o iei la capăt.

Raise your pen, not your voice!

Bucuria durează fix cât minutul de aur pe fișa cu audiențe. Munca ta este o aventură continuă, goana după ‘aur’ te face să nu stai.

@Delia @HoriaBrenciu

E adrenalină pură și asta te face să te simți BINE! Te face SĂ FACI chestii mișto și să aduci pentru oamenii de acasă poveștile de culise ale unor oameni incredibili.

@Antonia

6. Dacă vrei succesul singur, poți. Dar te vei filma în cadru de ‘selfie’ cu telefonul. Echipa este importantă.

Televiziunea este despre munca în echipă. Punct. Am întâlnit personaje care vorbeau doar de fațadă despre cei care stau în spatele succesului lor. Aici, dacă nu ești team-player, ești ‘cineva’ doar pentru tine. Respectul se câștigă greu și se pierde ușor. Niciodată un reporter, prezentator, vedetă nu va fi pe sticlă singur. În spate sunt operatorii de imagine, colegii șoferi, redactorii, editorii de imagine, doamna care face cafea în redacție sau pe platourile de filmare. Echipa te ridică, echipa te coboară. Reporterul este coordonatorul echipei, dar fără un cameraman bun nu face treabă.

Dacă el nu îți aduce imagine de calitate, ești un simplu povestitor, într-o carte fără poze, fără chip. N-ai cu ce să arați publicului ce grozăvie ai văzut tu. Fără un șofer bun nu ajungi la timp la locație. Fără un editor bun, care să găsească o împachetare potrivită, cuvintele sunt o înșiruire fără sens. Iar fără montaj video de calitate ești pierdut. Imaginează-ți că vorbim despre președinte și ai pe ilustrație o pisică și un măr. Nu are sens, nu-i așa?

7. O să ai parte de un ‘botez’ pe cinste 

O să-l ai mai devreme sau mai târziu. Am o colegă căreia i s-a cerut să pună caseta în cubul de la microfon, iar operatorul râdea cu lacrimi de tentativele sincere ale fetei de a rezolva problema. Filmarea trebuia să înceapă și caseta ‘nu intra’… Nu-ți fă probleme, acum se lucrează mai mult pe card, însă nu uita că ai colegi inventivi!

8. E nevoie de imaginație pentru un cadru bun. Out of the box thinking, aplicație practică

Teleorman 2017. Filmam cazul unui copil căzut într-o fântână. Locul era împânzit de pompieri, ambulanțe, gură cască și politicieni. Televiziunile au fost rugate să filmeze în ‘linie’ de pe margine. Distanța era destul de mare, zoom-ul camerei surprindea prea puțin imensitatea întâmplării. Practic, dacă rămâneam acolo, toți am fi avut același cadru. Pe orice post ai fi dat, ai fi văzut aceeași imagine, același unghi.

Locul indicat de autoritățile locale pentru a așeza camera pe trepied… / sursa foto: inquamphotos.com /Teleorman, 2017

Câteodată e bine să nu asculți ce ți se spune. Ca să avem imagini ‘altfel’, am ocolit câmpul care înconjura o bună parte din gospodăria unde s-a petrecut tragedia, am sărit, împreună cu operatorul, un gard de beton înalt de un metru și jumătate și așa am ajuns să avem imagini bune.

… și de unde a filmat colegul meu. / sursa foto: inquamphotos.com

Am surprins, de la un metru, momentul în care a fost copilul salvat. Practic, ne aflam în raza de ‘acțiune’ a celorlalte camere de filmat. Mai târziu am aflat că o regie a ‘întrebat’ pe un ton mai puțin prietenos de ce ei nu filmează din cadrul unde ne aflam noi. Le cer scuze și nu prea. 😁

9. Fii o bază de date umană!

Imaginează-ți că ești într-un mediu unde poți afla cam orice. Nu, nu ca la SRI, dar oricum. 😄 Adună numere de telefon, discută cu colegii (majoritatea nu o să-ți spună lucruri, dar întotdeauna vei găsi unul care va vrea să te ajute la ananghie), sună sursele, caută pe bloguri, întâlnește-te cu oameni, creează o mini-rețea de informații. Te vor ajuta. Și nu uita: fii bun și ajută și tu pe cine te-a ajutat la nevoie! E ok să fii fair-play!

10. Acum e acum! Salariul, cât e salariul?

La începuturi aveam mai mult o economie de salariu decât un minim pe economie… 😁 Experiență zero, bani pe măsură. Timpul trece, experiența se acumulează, știi ce să ‘vezi’, ce să faci pe teren, crești profesional. Atunci salariul devine și el frumușel, în contextul în care poți câștiga de trei, cinci, șapte ori salariul minim pe economie. Ba chiar mult mai mult. Depinde de ce știi să faci. Câteodată doar de noroc. Cert este că salariul crește dacă investești timp și pasiune în know-how-ul tău.

A little bit of advice: “INSISTĂ, INSISTĂ, NIMIC NU REZISTĂ!” 

Au trecut mai bine de 10 ani, timp în care am prezentat știri și am făcut teren. Am plecat dintr-o televiziune locală, într-una regională, pentru ca mai apoi să lucrez ca reporter pentru două televiziuni naționale.

‘I hate television. I hate it as much as peanuts. But I can’t stop eating peanuts.’
Orson Welles

Am adunat, din mers, mii de povești și întâmplări din sfera socială, eveniment, politic, monden, pamflet sau reportaj. 

@ Kanal D

Am întâlnit oameni aparte, pe care altfel nu aveam cum să îi cunosc. Am învățat și furat meserie de la oamenii din presa centrală și, în paralel, mi-am corectat și îmbunătățit câteva idei despe viață.

‘Q: Tu cu ce te ocupi? A: De meserie-s călător!’

După toate acestea, vine concluzia: trebuie să îți schimbi mintea, viziunea, optica -spune-i cum vrei- dacă vrei să schimbi ceva în jurul tău. Poți fi sau face ORICE îți dorești!

Acum că știi asta, spune-mi: tu ce planuri de viitor ai?

Ține doar de tine să ajungi cât mai repede acolo acolo unde îți dorești 👉🏻“Frânele doar te încetinesc”, Enzo Ferrari